Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Özşimşek, Parkinson hastalığı ve belirtileri konusunda vatandaşları uyardı.
Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Özşimşek, 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Gününde, Parkinson hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Özşimşek, parkinson hastalığı nedir, tedavi yöntemleri ve belirtileri nelerdir? gibi konularda vatandaşlara bilgiler aktardı. Parkinson’un kademeli olarak ilerlediğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Özşimşek, “Genellikle 55 yaş üzerinde görülen Parkinson, toplumumuzda çok sık görülmekle beraber ilerleyici bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Parkinson hastalığı beyinde “dopamin” sentezleyen hücrelerin %70 hasara uğramasıyla oluşur.” dedi.
PARKİNSON’UN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Parkinson hastalığının belirtilerine değinen Özşimşek, ”Hareketlerde yavaşlama, kaslarda sertleşme, para sayar tarzda diye hitap ettiğimiz ve istirahat halinde ortaya çıkan titremeler Parkinson hastalığının habercisidir. Hasta duruş ve denge bozukluğuna bağlı düşebilir ve yürümede yavaşlık gözlemlenebilir. Mimiklerde azalma nedeniyle yüzde donuklaşmaya bağlı maske yüz diye adlandırdığımız durum oluşur. Parkinson'da ortalama tanı konulma yaşı genellikle 55 yaş üzeridir. 55 yaş altında görülen hastalarda genetik yatkınlıkların yanı sıra ekstra araştırma yapmak gerekir. Genç hastalarımızda görülen el titremesinin en sık nedenlerinden biri tiriod bezinin fazla çalışmasıdır. Bu genç hastalarımızda el titremesi dinlenirken değil hareket halinde görülür.” diye konuştu.
PARKİNSON HASTALIĞI NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Parkinson hastalığında klinik bulgu ve verilere dayalı olarak konulduğuna dikkati çeken Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Özşimşek, “Nörolojik muayene sırasında klinik bulgular ve fizik muayeneler hastaya teşhis konulmasına yardım eder. Parkinson hastalığı tanısını kesinleştirmek için görüntüleme veya kan tahlilinin yapılması zorunlu değildir. Bunların yapılmasındaki asıl neden hastanın başka bir klinik tablosunun olup olmadığıdır. Parkinson, şeker ve tansiyon hastalığı gibi tanısını koyduğumuz zaman kolaylıkla tedavi edilebilen hastalıktır. Bu yüzden Parkinson hastalığında erken tanı önemlidir. Erken tanı hastanın hayat kalitesini arttırır.” İfadelerine yer verdi.
PARKİNSON HASTALIĞININ TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Özşimşek, ”Hastane bünyesinde Nöroloji Kliniği olarak ülkemizde yapılan bütün Parkinson tedavilerini başarıyla uyguluyoruz. Nöroloji Ünitesi olarak Parkinson hastalarımıza meditasyon çalışması yapıyoruz. Meditasyonun dengeyi ve bilişsel fonksiyonları arttırdığına yönelik Avrupa da birçok çalışma yer almaktadır. Bizlerde bu çalışmalara istinaden destekleyici hizmetler veriyoruz. Ayrıca Parkinson hastaların fonksiyonel Emarlarını (MR) çekerek beyin bağlantılarını kontrol ettiğimiz 2 ayrı çalışmamız bulunmaktadır. Çevre iller ve ilçelerden Parkinson tedavisi için hastanemizi tercih eden birçok hastamız bulunmaktadır.” diyerek sözlerini noktaladı.
ALKÜ’lü doktor parkinson hastalığı konusunda uyardı
Bunlar da ilginizi çekebilir